sahabat

Thursday, April 21, 2011

::Surat Dari Sahabat USM::


Dear Sahabatku......
diterima pada
[19mac2010  2.55am]

Hidup ini..penuh dengan dugaan dan cabaran. 
Kadang2 kita rasa kita kecewa dengan hidup ini. 
Tapi sebenarnya kita x tahu disebalik kekecewaan kita. 
Allah berikan pelangi kepada kita untuk menggantikan kekecewaan itu.  
Cuba kita tengok aliran sungai yang mengalir. 
Nampak tenang. Tapi,disebalik derasan air itu,kita tak tahu ape 
yang ade di dalam sungai tu. Just Cuma kita fikir ade ikan,
ketam n hidupan aquatic di dalammya. 
Tapi sebenarnya,lebih dari itu. 

Macam kita la. Kadang2 kita nampak seseorang tu tenang je,
tapi dalam hati die kita x tahu ape yang dia rase.
 Mungkin dia ade masalah. 
Mungkin die pendamkan sesuatu. 
Hakikatnya setiap manusia ade masalahnya yang tersendiri.
 “selagi mana kita mampu pendam,kita kena pendam”..
itulah ungkapan yang hang marah sangat kan??
 Aku nak explain ni. Pendam disini  bukan bermaksud pendam selama2nya.
 Tp,kalau kita nak luahkan,persilakan. 
Tapi,bagi pendapat aku,aku lebih suka pendam daripada meluahkan. 
Sebab aku memang sukakannya.
 Tapi kalau hg suka x pendam.
 X pe...aku x kisah.

 Hidup ni Allah bagi kita nikmat yang x terhingga. 
Adakah kita sebagai hambanya sudah cukup beribadah kepadanya??
adakah amal kebajikan kita sudah cukup untuk dibawa ke alam sana??
renung2kan lah....
“kadang2 kita berdoa untuk kuat....tp bnyak pula dugaan yang datang....
Kadang2 kita minta cerdik...tp masalah pula yg timbul...
Kadang2 kita mnta kebahagiaan.....tp jadi huru hara..
Dugaan menjadikaan mental kita kuat,masalah menjadikan 
kita berfikir......huru hara menjadikan kita tabah....HEBATKAN ALLAH?????
Semuanya ada hikmahnya. 

telah berkata Jibril:
Wahai Tuhan,engkau makbulkan hajat hambamu.
 Maka Allah menjawab: 
‘Biarkan hambaku itu,kerana Aku mencintai suaranya’..”
(ANAS B MALIK)

::syukran buat mu sahabat ::

2 comments:

nnm said...

oh.. huhu. terharunya baca even surat ini bukan utk saya dan bukan dari saya.

Semoga Ukhwah korang kekal selamanya. (n_n)

s.i.p.a.t.e.n said...

oooooooooooo
aww
awww
awwww

heeeeee
saje jalan ye :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...